Zodra het eerste tandje bij je baby is doorgebroken (meestal ergens tussen de vier en zeven maanden), is het tijd om te beginnen met tandenpoetsen. Een nieuw ritueel in de dagelijkse verzorging van je dreumes. Maar… tandenpoetsen met kinderen:hoe pak je dat aan, hoe doe je het goed en bovenal hoe maak je er een dagelijks feestje van? Wij hebben 10 tipsom je op weg te helpen en daarmee een goede basis te leggen voor een gezond gebit van jouw kind.
1. Iedere dag poetsen
Als het eerste tandje het daglicht heeft gezien, begin je met poetsen. Voorlopig is één keer per dag voldoende, het liefst ‘s avonds voor het slapen gaan. Zo geef je bacteriën de minste kans. Vanaf twee jaar gaan jullie twee keer per dag poetsen. Vanaf dat moment geldt ook de regel: twee minuten per tandenpoetsbeurt.
2. Gebruik altijd tandpasta met fluoride
De eerste tandjes poets je met speciale baby- of peutertandpasta. Hierin zit een aangepaste hoeveelheid fluoride die de tandjes en het glazuur sterker en harder maakt. Fluoride maakt het kindergebit ook minder kwetsbaar voor zuuraanvallen van bacteriën en helpt zodoende gaatjes voorkomen.
Spoelen na het poetsen met deze tandpasta hoeft nog niet. Sterker nog, het is zelfs beter van niet, omdat de fluoride dan nog langer zijn werk kan doen. Je dreumes mag de tandpasta zelfs doorslikken, want deze pasta’s zijn speciaal hiervoor gemaakt.
Vanaf 5 jaar kun je gewone fluoridetandpasta voor volwassen gebruiken of een speciale junior-tandpasta (let wel even op voor welke leeftijd de tandpasta bedoeld is).
3. Kies een zachte babytandenborstel
Gebruik in het begin een speciale babytandenborstel. Deze zijn zachter dan borstels voor grotere kinderen en volwassenen. Met zo’n babytandenborstel kun je het tandvlees ook al een beetje masseren; als je baby last heeft van doorkomende tandjes, kan dit zelfs fijn zijn.
Doe een piepklein dotje tandpasta op een droge (!) tandenborstel; zo ontstaat er minder schuim en houd jij zicht op het poetsen.
4. Vanaf twee jaar zelf tandenpoetsen
Stimuleer je peuter vanaf twee jaar om zelf zijn tandjes te poetsen, want hij moet het natuurlijk ook leren. Poets de tanden wel altijd na, want je kind is nu nog niet in staat om zijn tandjes echt goed te poetsen. Let wel op dat je je kind tijdens het poetsen geen pijn doet. Het lipbandje onder de bovenlip en het deel van de kaak achter in de mond zijn bijvoorbeeld erg gevoelig.
Je moet overigens blijven napoetsen tot je kind tien jaar is, óók als je een elektrische tandenborstel gebruikt. Vanaf 10 jaar kunnen de meeste kinderen zelfstandig poetsen, maar toezicht of en hoe dit gebeurt, blijft belangrijk.
5. Vind jouw ideale poetspositie
Zorg ervoor dat je goed zicht hebt in de mond en dat er voldoende steun is voor het hoofd van je kind als je (na)poetst. Probeer uit welke poetshouding voor jou het prettigst is. Ga bijvoorbeeld schuin achter je kind staan of zitten. Als je met je hand de kin ondersteunt, rust het hoofd tegen je bovenlichaam. Buig een beetje over je kind heen, zodat je goed ziet waar je poetst.
Kleine kinderen kun je bijvoorbeeld ook op schoot nemen of liggend op het aankleedkussen of op bed poetsen.
6. Binnen, buiten, boven
Poets altijd in een vaste volgorde volgens de 3 b’s: binnenkant,buitenkant enbovenkant. Als je een vaste volgorde aanhoudt, leer je je kind systematisch poetsen. Zo is er minder kans dat er plekjes worden overgeslagen.
• Zet de tandenborstel recht op de tanden.
• Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen. Op deze manier poets je schadelijke tandplak weg.
• Poets altijd de rand van het tandvlees mee.
• Begin achteraan bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant.
• Voor het poetsen met een elektrische borstel geldt hetzelfde. Je hoeft alleen zelf geen poetsbewegingen te maken. Schuif de borstel langzaam over de tanden en kiezen.
• Boven alles: neem er alle tijd voor!
7. Vergeet de puntjes van nieuwe tanden niet
Poets de puntjes van nieuwe tanden die doorbreken ook meteen mee. Dat geldt zowel voor het melkgebit als voor het blijvend gebit. Het glazuur van net doorgebroken tanden en kiezen is nog niet sterk, ze zijn dus extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes.
Vergeet niet dat er tijdens het doorbreken en wisselen van tanden gevoelige plekjes in de mond ontstaan; ben daarom altijd voorzichtig, maar blijf wel poetsen.
8. Maak tandenpoetsen zo leuk mogelijk
Maak van tandenpoetsen niet meteen een moordzaak; maak je kind op speelse wijze vertrouwd met dit nieuwe ritueel. Lukt het in het begin niet? Geen punt, probeer het later of morgen gewoon nog een keer. Niet alle kinderen vinden poetsen een feestje. Jij kunt wel proberen om er een leuk spelletje van maken met deze tips:
• Laat zien hoe jij je tanden poetst of laat je dreumes daarna jouw tanden poetsen, daarna ben jij weer aan de beurt en mag jij zijn tandje(s) poetsen.
• Laat hem of haar zelf de tandpasta op de borstel doen.
• Maak er een spelletje van wie het hardste “aaaa” kan roepen of wie zijn mond het verst kan openen.
• Laat je peuter in de spiegel meekijken, zodat hij kan zien wat er gebeurt.
• Zing een vrolijk tandenpoetsliedje; is het liedje voorbij, dan is ook het tandenpoetsen klaar.
• Vertel een verhaaltje tijdens het tandenpoetsen.
• Vertel wat je gaat wegpoetsen, bijvoorbeeld de koekkruimels of de sperzieboontjes.
9. Poets niet uitsluitend met een elektrische tandenborstel.
Hoewel een elektrische tandenborstel tanden en kiezen beter en grondiger reinigt, is het belangrijk dat je kind ook leert om ‘gewoon’ te poetsen. Want wat als hij een keertje ergens logeert en hij heeft zijn elektrische tandenborstel niet bij zich?
Poetsen met een gewone tandenborstel is bovendien goed voor de motoriek. Poets dus bijvoorbeeld één keer per dag ‘gewoon’ en één keer per dag elektrisch. Napoetsen kun je zowel met de elektrische als met de handtandenborstel.
10. Tot slot
Geef zelf het goede voorbeeld en poets twee keer per dag je tanden twee minuten lang. En neem je kind vanaf twee jaar mee naar de tandarts om te wennen.
Veel succes met onze tips voor het tandenpoetsen met kinderen!Heb jij behoefte aan advies of vragen over het tandpoetsen met jouw kind(eren), dan mag je ons natuurlijk altijd bellen (T 0495 45 19 34). Wij helpen je heel graag om er samen voor te zorgen dat het gebit van jouw kind gezond is en blijft.
Comments are closed.