Natuurlijk wil je dat je tanden en kiezen mooi en gezond blijven. En je wilt niet vaker dan twee keer per jaar bij ons op bezoek komen voor een snelle controle. Weet je wat? Dat is óók ons doel! Daarom geven wij je vandaag een aantal tips om je gebit gezond te houden: eten en drinken waar je tanden blij van worden.
Geef je gebit altijd genoeg tijd om zelf te herstellen na een suiker- en zuuraanval
We weten het allemaal: suiker is níet goed voor je tanden. Maar in heel veel dingen die wij eten en drinken zitten nou eenmaal suikers, natuurlijke én toegevoegde (vooral die laatste zijn killing). Suikers voeden slechte bacteriën in je mond. Tandplak bestaat grotendeels uit dit soort bacteriën en die zetten deze suikers*, evenals zetmeel*, om in zuren die het glazuur van je tanden en kiezen kunnen aantasten.
Nu is dat op zich geen probleem, want je speeksel zorgt ervoor dat het zuur wordt geneutraliseerd en heeft dus een beschermende werking. Dat betekent wel dat je tanden na een suiker- en zuuraanval tijd nodig hebben om te herstellen. Eet en drink je te vaak op een dag, dan krijgt je gebit hier de kans niet voor.
Eet en drink daarom niet vaker van zeven keer per dag: ontbijt, lunch, diner en maximaal vier tussendoortjes (daar horen drankjes ook bij!). Probeer een paar keer per dag tenminste drie kwartier helemaal niets te eten, dan kan je speeksel zijn werk doen en kunnen je tanden herstellen. Goed om te weten, toch?!
Goed kauwen!
Nog even over die tussendoortjes: vooral het aantal tussendoortjes heeft de meeste invloed op de aantasting van je tanden. Maar natuurlijk begrijp jij ook wel dat een stuk fruit, wat noten of een blokje kaas beter voor je tanden zijn dan snoep of koekjes.
Bovendien: alles waar je goed op moet kauwen (zoals fruit, maar ook rauwe groente, boterhammen of een goed gevulde salade), zorgt ervoor dat je speekselvorming wordt gestimuleerd. En zoals je inmiddels weet, is dat speeksel essentieel voor de bescherming en het herstel van je tanden na een suiker- en zuuraanval.
Niet te snel poetsen na het eten; wacht tenminste 30 minuten!
Tot slot: je weet nu dat zuren het glazuur van je tanden aantasten. Wacht daarom tenminste een half uur, liever nog een uur, met tanden poetsen nadat je hebt gegeten of gedronken. Je tandenborstel, maar ook de tandpasta hebben namelijk een schurende werking. Als je direct na het eten of drinken je tanden poetst, kunt je zomaar het – tijdelijk poreuze – glazuur wegpoetsen. Met als gevolg dat je gebit sneller slijt. Trouwens: dit geldt ook als je hebt overgegeven. Geef je gebit de tijd om zelf te herstellen voordat je naar je tandenborstel grijpt!
*Suikers worden aan héél veel voedingsmiddelen toegevoegd, bijvoorbeeld aan snoep, frisdranken, vruchtensapjes, sausjes, yoghurtdrankjes en snacks om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar er zitten ook natuurlijke suikers in producten, bijvoorbeeld in fruit. Zetmeel zit vooral in aardappels, pasta, brood, crackers en peulvruchten.
Samengevat: tips voor gezonde tanden
1. Eet drie hoofdmaaltijden per dag (dan heb je waarschijnlijk ook minder behoefte aan een tussendoortje).
2. Trakteer jezelf op maximaal vier gezonde (!) tussendoortjes per dag (het liefst zonder toegevoegde suikers).
3. Eet maximaal een of twee keer per dag zuur fruit.
4. Drink zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken.
5. Poets je tanden twee keer per dag twee minuten lang.
6. Gebruik ragers, flossdraad of tandenstokers om de ruimten tussen je tanden en kiezen te reinigen.
Comments are closed.