Als je je tanden laat bleken, dan wordt het glazuur van je tanden en kiezen tijdelijk iets poreuzer. Het speeksel in je mond zorgt ervoor dat dit snel weer herstelt, máár het betekent ook dat je 48 uur na het bleken alle voedingsmiddelen met natuurlijke en kunstmatige kleurstoffen moet vermijden. Twee dagen lang mag je alleen witte dingen eten en drinken! Om je hierbij een handje te helpen, heeft amateur-chefkok Ton van de Goor speciaal voor jou een veilig wit recept samengesteld: zeetong (het mag ook een andere witvis zijn) met 3 bereidingen van bloemkool, knolselder mousseline, asperges en witte wijn saus. Yummie!
Benodigdheden (voor 4 personen)
Bloemkool-bereidingen
1 Bloemkool
Handvol hazelnoten
75 ml Melk
75 ml Slagroom
50 ml Gevogeltefond
Asperges
Asperges (3 per persoon)
Witte wijn saus
1 Prei (alleen het witte deel)
1 Ui
100 ml Witte wijn
75 ml Visfond
50 ml Slagroom
Zeetong
Roomboter
Citroen
Bloem
Knolselder mousseline
½ Knolselder
200 ml Slagroom
200 ml Melk
Roomboter
Algemeen
Olijfolie, peter en zout
Bereiding
Zet voor de saus de prei en ui aan in een beetje boter (niet bruin laten worden).
Blus af met de witte wijn en de visfond.
Rustig tot 1/3 laten inkoken.
Zeef de saus en breng op smaak met slagroom, peper en zout.
Neem van de bloemkool de mooiste roosjes (circa 3 per persoon) en kook die beetgaar met een beetje zout.
Verdeel de overige bloemkool in tweeën.
Eén deel opzetten met de melk, slagroom en gevogeltefond en gaar koken.
Afgieten (vocht bewaren) en in de blender fijn draaien. Voldoende vocht toevoegen voor een smeuïge crème.
Het tweede deel van de bloemkool fijn draaien in een hakmolen, zodat er een bloemkool couscous ontstaat.
Verwarm de hazelnoten in een pan en laat wat kleur krijgen.
Ook de hazelnoten fijn draaien en toevoegen aan de couscous.
Op smaak brengen met een beetje olijfolie, peper en zout.
Voor de knolselder-mousseline de knolselder schillen en in kleine blokjes snijden.
Aanzetten in melk en slagroom.
Afgieten (vocht bewaren) en in de blender met een deel van het kookvocht fijn draaien.
Op smaak brengen met peper en zout.
Kook de asperges in water met zout en desgewenst een beetje suiker mooi beetgaar.
De zeetong kruiden met zout en peper en insmeren met een beetje bloem.
Bak de zeetong in boter mooi gaar.
Voeg aan het einde een beetje citroensap toe.
Fileer de tong in 4 mooie stukken (als de tong mooi gaar is, komt deze makkelijk van de graat).
Dresseer de tong, de 3 bereidingen van bloemkool en de knolselder mousseline naar eigen inzicht op een bord en serveer aan tafel de saus. Smakelijk!
P.S. Wil je meer weten over tanden bleken? Neem dan contact met ons op
Comments are closed.